Covid19’a karşı yeni görüntüleme tekniği

Yeni Zelanda Waikato üniversitesinden profesör Yifan Chen Mikrodalga frekansları kullanılarak akciğer durumunu izleyen bir el cihazı geliştirebileceğini açıkladı.

Stuff.co.nz sitesinde yayınlanan habere göre özellikle korona gibi pandemilerin tespitinde kolaylık sağlayabilecek ve elde taşınabileek cihazla yeni tıbbi görüntüler elde edilebilecek. Waikato Üniversitesi’nde çalışan profesör Yifan Chen, mukusla dolu akciğerler görüntülerinin, virüsün vücudumuza ne yapabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu ancak her gün röntgen veya BT taraması yapılamayacağını belirtiyor. Chen yaklaşık on yıldır yaptıkları araştırmalar sonucunda Mikrdalga frekanslarında yapılacak görüntülemenin Covid-19’dan etkilenenler için düşük maliyetli, taşınabilir, zararsız görüntüleme sağlayabileceğini söylüyor. Önceden fikir olarak var olan mikrodalga görüntüleme tekniği ile üretilmiş bir cihaz olmadığını da belirten Chen , bu sistemle yapılacak cihazın yeni olacağını da belirtiyor.

Profesör Chen, mikrodalga tıbbi görüntülemenin akciğerlerdeki değişiklikleri göstermek için yeni, düşük maliyetli bir yöntem olduğunu söylüyor. Görüntüteki BT taramaları, Çin’de 77 yaşında bir erkeğin akciğerlerindeki koronavirüsün ilerlemesini göstermektedir. (Kaynak: THE LANCET MEDICAL JOURNAL)

Korona virüs ile savaşın uzun soluklu olduğunu da belirten Chen, ikinci bir dalga olabileceğini belirterek sürecin tamamen kontrol altına alınmasının önemine değiniyor. Mikro dalga görüntüleme cihazının bir ila iki yıl içerisinde satışa çıkabileceğini de belirten bilim insanı, aşı bulunmasının da 18 ayı bulabileceğine vurgu yapıyor.

Mikrodalga görüntüleme cihazı radar benzeri bir mantıkla vücuda dalga gönderip yansımalarını da algılayabilen bir el kamerası şeklinde düşünülüyor. Vücuda temas etmesi gerekli olmadığından noninvaziv bir şekilde çalışabilecek bir cihaz olacağı da öngörülüyor. Korona virüsün bulaşıcı doğası sebebiyle tespit edilmesinin gerekliliğine değinen Chen, ateşin bir semptom olması dolayısıyla termal taramaların yapıldığını ancak bazı durumlarda ateş olmadan da akciğerin zarar görmüş olabileceği ve zatürre belirtileri gösterebileceğini belirtiyor. Bilgisayarlı tomografi (CT) görüntülerinde zatürrenin tespiti önemli olmakla birlikte bu kadar hızlı bulaşan bir hastalıkta herkese CT taraması yapılması mümkün olamıyor. Ancak çalışmalara göre Mikrodalga görüntüleme sistemi elde taşınabilir bir cihaz olarak çok daha kolay kullanabilir olacak.

Kaynak: https://www.defendershield.com/electromagnetic-spectrum

Mikrodalga sisteminde frekansların cep telefonlarıyla benzer olduğunu da belirten Chen bu sinyallerin X-ışınları veya diğer zararlı radyasyonlar gibi olmadığını , daha güvenli bir tarama çeşidi olacağını da belirtiyor.

Profesör Yifan Chen daha önce de göğüs kanseri taraması için mikrodalga görüntüleme projesi yürütmekle birlikte nanorobotlar kullanarak akıllı tümör hedeflemeyi içeren hesaplamalı nanobiyosensing alanında da öncülük etti.

Kaynak: Coronavirus: emerging medical imaging method could help in virus response, Waikato professor says

Fatih TAMER

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Görevlisi - Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü

You may also like...