Yapay Zeka (AI) Bilgisayarları Nasıl Yeniden Keşfediyor? (II)

Anlatma, Göster

Yapay Zeka algoritmalarının bilgisayar sistemlerinde oluşturacağı ikinci değişiklik, bilgisayarlara ne yapacaklarının nasıl söylendiği ile ilgilidir. Son 40 yıldır bilgisayarları programlıyoruz; İngiltere’deki Microsoft Research başkanı Chris Bishop, önümüzdeki 40 yıl boyunca onları eğiteceğiz, diyor.

Geleneksel olarak, bir bilgisayarın konuşmayı tanıması veya bir görüntüdeki nesneleri tanımlaması gibi bir şey yapmasını sağlamak için, programcıların önce bilgisayar için kurallar bulması gerekiyordu.

Makine öğrenimi ile programcılar artık kural yazmıyor. Bunun yerine, bu kuralları kendisi için öğrenen bir sinir ağı oluşturuyorlar. Bu temel olarak farklı bir düşünme biçimidir.

Bunun örnekleri zaten yaygın: konuşma tanıma ve görüntü tanımlama artık akıllı telefonlarda standart özellikler. Diğer örnekler de mesela, , AlphaZero’nun Go’yu insanlardan daha iyi oynamayı kendisine öğretmesi gibi manşetlere taşındı. Benzer şekilde AlphaFold, insanların on yıllardır uğraştığı bir biyoloji problemini -proteinlerin nasıl katlandığını çözerek- açığa çıkardı.

Bishop için sonraki büyük atılımlar moleküler simülasyonda gerçekleşebilir, örneğin: maddenin özelliklerini manipüle etmek için bilgisayarları eğitmek, potansiyel olarak enerji kullanımı, gıda üretimi, imalat ve tıpta dünyayı değiştiren sıçramalar yapmak.

Derin öğrenmenin bizi şaşırtan bir geçmişe sahip olduğu doğrudur. Şimdiye kadarki en büyük iki adım – bilgisayarların dili anlıyormuş gibi davranmasını ve bir görüntüde ne olduğunu tanımasını sağlamak – onları nasıl kullandığımıza dair önemli ipuçları içeriyor.

En iyisini bilgisayar bilir

On yıllardır, bir bilgisayara bir şey yaptırmak; bir komut yazmak veya en azından bir düğmeyi tıklatmak anlamına geliyordu.

İnsanların etkileşim kurması için makinelerin artık bir klavyeye veya ekrana ihtiyacı yok. Her şey bilgisayar olabilir. Gerçekten de, diş fırçalarından ışık düğmelerine ve kapı zillerine kadar çoğu ev eşyası zaten akıllı bir versiyona sahiptir. Ancak çoğaldıkça, onlara ne yapacaklarını söylemek için daha az zaman harcamak isteyeceğiz. İhtiyacımız olanı söylenmeden çözebilme noktasına gelebilirler.

Bu, Dubey’in yeni bilgi işlem çağını tanımlamak olarak gördüğü, yoğun hesaplamadan karar vermeye geçiştir.

Daniela Rus, sunulan bilişsel ve fiziksel desteği benimsememizi istiyor. Bilmemiz gereken şeyleri bilmemiz gerektiğinde bize söyleyen ve yardıma ihtiyacımız olduğunda müdahale eden bilgisayarlar hayal ediyor. Rus, “Ben çocukken, tüm dünyadaki en sevdiğim filmlerden [sahnelerden] biri ‘Sihirbazın Çırağı’ydı” diyor. “Mickey’nin süpürgeyi, toplamasına yardım etmesi için nasıl çağırdığını biliyor musun? Bunu gerçekleştirmek için artık büyüye ihtiyacımız olmayacak.”

O sahnenin nasıl bittiğini biliyoruz. Mickey süpürgenin kontrolünü kaybeder ve ortalığı karıştırır. Artık makineler insanlarla etkileşime girdiği ve büyüyen dünyanın kaosuna entegre olduğu için her şey daha belirsiz hale geliyor. Yani, Bilgisayarlar artık kasalarından çıktı!

Will Douglas Heaven

Kaynak

https://www.technologyreview.com/2021/10/22/1037179/ai-reinventing-computers

You may also like...