Medikal malzeme üretiminde büyük atak!

Covid-19 salgınıyla mücadelede medikal malzeme ve cihaz üretimi ciddi anlamda ülke gündeminde yer almaya başladı. Farklı üniversitelerden ya da gönüllü gruplardan gelen çalışmalar mücadelenin çok boyutlu sürdüğünü gösteriyor. Meslek liselerinin dezenfektan ve maske üretim haberlerinin ardından özellikle sağlık çalışanlarının da korunmasıma yardımcı olacak malzemeler üretilmeye başlandı.

Gaziantep Üniversitesi Teknopark’tan Covid-19 için “Aerosol Kutusu”

Gaziantep Üniversitesi Teknopark şirketi ArtF4 korona hastalarına yakından birebir temas halinde bulunan sağlık personellerimiz için tıbbi ekipman olarak Aerosol Kutusu geliştirdi. Kutu hastalara yakından müdahale sırasında havadan yayılabilecek virüse karşı koruma sağlıyor.

Covid-19 Mücadelesine 3 Boyutlu Destek Grubundan “Siperli Maske”

Salgın nedeni ile maske ihtiyacı artış göstermekte. Vakalar ile birebir temas halinde bulunan sağlık çalışanlarımız riskli gruplara giriyor. Bu nedenle 3 Boyutlu Destek Grubu sağlık çalışanlarımıza siperli maske üretimi için harekete geçti. Grup sosyal medya aracılığı ile çağrıda bulunarak kısa bir süre içerisinde kolektif bir çalışma sonucu ülkemizdeki her ilden üretime dahil olmak isteyen 3 boyutlu yazıcı sahipleri gönüllülerile ülkemizin her noktasına yüzlerce maske üretip hastanelerimize ücretsiz gönüllü motorcular aracılığı ile dağıtım gerçekleştirildi. 3 Boyutlu Destek Grubu “Covid-19 İle Mücadele Kolektif Üretim Harekatı”na www.3boyutludestek.org adresinden ulaşılabilir

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Solunum Cihazı Aparatı

Solunum cihazlarımız korona hastalarına yoğun bakım ünitelerinde büyük ihtiyaç duyuluyor. Hastaların solunum ihtiyacını karşılayan ventilatör cihazlarını birden fazla hastaların kullanabilmesi için aparat ürettiklerini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl AA muhabiri aracılığı ile duyurdu.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl ” Bu konu ile ilgili verileri Bakanlığımıza aktardık. İhtiyaç olursa biz bu üretimi yapmaya ve Sağlık Bakanlığımıza ücretsiz olarak vermeye hazırız. Bunu şu anda başarmış durumdayız.” dedi. Aparat Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal ve Tasarım Üretim Merkezinde geliştirilmiş. METÜM Müdürü  Prof. Dr. Simel Ayyıldız, aparatın 3 boyutlu yazıcı olarak yapıldığını, testlerini tamamlamış ve kullanıma hazır olduğu belirtti.

Ayyıldız “Ülkemizde şu an böyle bir ihtiyaç yok. İlerleyen dönemde bir ihtiyaç olur ya da bizden bir ihtiyaç talep eden yerler olması durumuna karşı biz de bir solunum cihazının birden fazla hastada kullanılmasını sağlayan bir aparat tasarlayıp ürettik. Ürettiğimiz aparat, solunum cihazında ya bilinci yerinde olan hastalarda oksijen desteği sağlamak için ya da entübe edilmiş yani uyutulan hastalarda solunum desteğinin solunum cihazıyla sağlandığı durumlarda kullanılabilir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gaziantep Üniversitesi Mücadele Desteğine Devam Ediyor

Gaziantep Üniversitesi, Covid-19 hastalarında da kullanılan ve solunum yolunu görüntülemeye yarayan “Fiberoptik Laringoskop” cihazını 3D yazıcı ile çok uygun bir maaliyet ile üretti.

Kaynaklar

  1. https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/turk-bilim-insanlari-birden-fazla-hastaya-yetebilecek-solunum-cihazi-aparati-gelistirdi/1790693
  2. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52031147
  3. https://blog.gaziantepteknopark.com.tr/covid-19-icin-aerosol-kutusu/
  4. https://twitter.com/msugurbas/status/1246068059187617792
  5. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/once-3-boyutlu-yazici-ardindan-siperli-maske-uretti-1731013

Elif Baran

Biyomedikal Cihaz Teknikeri

You may also like...