Covid19’a Karşı Yapay Zeka Sistemi Geliştirildi

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ferhat Uçar ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Korkmaz ortaklığında yürütülen “COVIDiagnosis-Net” isimli bir yapay zeka sistemi başarı ile sonuçlandırıldı.

Covid-19 teşhisinde kullanılan RT-PCR test sürecine yardımcı olabilecek ve tanımlama sürecini hızlandırabilecek alternatif tanımlama yöntemleri üzerine yapılan çalışmaları inceleyen araştırmacılar, enfekte olan hastaların göğüs röntgeni görüntülerindeki anormalliklere bağlı göğüs radyografisi görüntülemesi ve analizi üzerinde yoğunlaştı.

Uçar ve Korkmaz, uluslararası paylaşımlı binlerce akciğer röntgen görüntülerini kullanarak derin öğrenme mimarisi tabanlı bir hızlı tanı sistemini önerdi. Geliştirilen sistemin sadece akciğer röntgenleri ile hastaların Normal, Zatürre veya Covid-19 teşhislerini oldukça hızlı bir şekilde belirleyebildiği kaydedildi.

Araştırma sonuçlarının COVIDiagnosis-Net: Deep Bayes-SqueezeNet based Diagnosis of the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) from X-Ray Images” başlığı ile Elsevier platformunda yer alan ve uluslararası bilimsel atıf indeksli Medical Hypotheses dergisinde yayımlanmak üzere kabul edildiği aktarıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’da, Koronavirüs hastalığı teşhisine yardımcı olabilecek “COVIDiagnosis-Net” isimli bir yapay zeka sistemini geliştiren ve Medical Hypotheses dergisinde yayınlanmasını sağlayan araştırmacıları kutladı.

Kaynaklar

  1. https://www.timeturk.com/koronavirus-teshisini-kolaylastiracak-yapay-zeka-sistemi/haber-1449986
  2. http://www.malatyasonsoz.com.tr/yapay-zeka-ile-korona-virus-teshisi-h302043.html

Elif Baran

Biyomedikal Cihaz Teknikeri

You may also like...