Açık kaynak ventilatör üretimi yapılabilir mi?
Massachusetts Institue of Technology (MIT) tarafından başlatılan E-vent Emergency Ventilator projesi Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan ventilatör eksikliği hususunda açık kaynak ventilatör üretimi için gerekli bilgi desteğini sağlamaya çalışıyor.
Korona virüsün akciğere verdiği zararlar dolayısıyla solunum problemlerinin çok ciddi seyretmesi ve özellikle vakanın ağır seyrettiği ülkelerdeki solunum destek ekipmanlarına duyulan ihtiyaç ventilatör cihazını öncelikli hale getirdi.
Türkiye’de Biyovent‘in başlattığı üretim çalışması olası bir cihaz krizinin önüne geçmek için başlatılmış ve ilk prototip denenmişti. MIT E-vent projesinde uzun vadeli ventilasyon desteği için güvenliği ve tıbbi cihaz standartlarını göz ardı etmeden, manuel resüsitatörlerin otomatikleştirilmesi hakkında bilgi sağlanmaya çalışılacak. Proje sitesinde bir hastane tüm ventilatörleri tükettiğinde ve başka daha iyi bir seçenek kalmadığında hastayı desteklemek gerektiğinde kullanılabilecek ekipmana ait bilgiler açık kaynak üretim için paylaşılıyor. Sadece ABD ‘de Covid-19 dolayısıyla 300.000 – 700.000 arası ventilatör ihtiyacı olabileceği belirtilen sitede manuel cihazların otomatikleştirilmesini hedefleyen sistem sayesinde güvenli bir şekilde çalışabilecek böyle bir sistemin birçok vakada hayat kurtarıcı ya da ağır seyri engelleyici rol üstleneceği düşünülüyor.
Çalışmada bu tür sistemlerin köprü cihazı olarak hizmet edebileceğini ve solunum tedavisi konusunda mevcut solunum cihazlarına ve eğitim almış klinisyenlerin triyajına yardımcı olabileceği düşünülmüş. Üretilecek sistemle, hafif seyreden hastaların uzman olmayan klinisyenler tarafından bakılmasına olanak sağlanırken, kaynakların en çok ihtiyaç duyanlara kullanılmasının kolaylaşacağı da öngörülüyor.
ARDS(Acute respiratory distress syndrome- Akut solunum sıkıntısı sendromu) hastalarını desteklemede noninvaziv mekanik ventilasyon yöntemleri kapsamında uygulanabilecek sisteme ait cad-cam , devre çizimleri ve çeşitli hesaplamalar siteye kaydolunduğunda aktif olarak görülebiliyor. Aynı zamanda çalışma gruplarının birbiriyle iletişim de kurabileceği site sayesinde ventilatör ihtiyacının kısmen de olsa giderilmesi amaçlanıyor.