Covid-19 yerli cihaz üretimini hızlandırdı!

Tüm dünya gibi ülkemizde de yayılan Covid-19 salgını ile mücadele sürüyor. Virüs vakalarının ülkemizde görülmesi ile tüm önlemler alınmaya başlandı. Covid-19 insan özellikle bağışıklık sistemininin zaaflarını etkileyerek hastaların%15 ile 20’sinin solunum sistemine ciddi hasarlar veriyor. Corona virüsüne yakalanan hastalar kuru öksürük ve yüksek ateş ile ilk belirtilerini gösteriyor. Hastalığın ilerlemesiyle hastalarda nefes almakta zorlanma ile solunum yolu sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Hastalar hastanede kaldıkları sürece büyük bir sorun olan akciğerlerin görevini yeterince yapmadığı durumlarda hasta solunumu desteği ve ventilatörlerin kullanması gerekiyor.

Vaka sayılarının artmasına paralel ventilatör cihazlarının kullanımı da bir o kadar artış göstermekte. Bu nedenle olası talebi karşılamak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çağrısıyla yerli solunum cihazı üretebilecek firmalar da harekete geçti. Bunun üzerine Biosys firmasın Arçelik, Baykar ve Aselsan desteğiyle Biyovent marka solunum cihazı prototipi çalışır hale getirildi. Üretime hazır olan cihazın ilk denemesi yapıldı.Nisan ayı sonunda 2 bin, mayıs ayı için 3 bin adet üretim olması bekleniyor.

Yerli Solunum Cihaz Biyovent

Öte yandan yerli solunum cihazı üretimine destek için OSTİM Teknik Üniversitesi corona virüsü tedavisinde kullanılmak üzerine solunum cihazı üretimi için çalışmalarına başladığını duyurdu. Üniversite öncelik olarak ülkemizin ihtiyaçlarını daha sonra dış ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere düşük maliyetli ve hızlı üretime uygun bir ventilatör tasarım sürecine başladığını belirtti.

Başka bir yerli cihaz üretimi de 2001 yılından itibaren çalışan Dinamik Röntgen firmasından geldi. Firmanın genel müdürü Muhammed Demirel AA muhabiri ile yaptığı görüşmede, dijital ve analog röntgen cihazlarının tasarım ve üretimine yönelik faaliyet gösterdiğini açıkladı. Muhammed Demirel “Dünyada sayılı firma tarafından üretilen yüksek frekanslı x-ray jeneratörlerini üretmeyi başardık. Şu anda sertifikasyon sürecindeyiz. Salgın dolayısıyla sertifikasyonumuz 1-2 ay ötelendi. Sertifikasyon işlemi tamamlandıktan sonra yılda 100-150 adet kapasiteyle seri üretime başlayacağız.” dedi.

Covid-19’un solunum sıkıntısı ile akciğerlere verdiği hasar üzerine akciğer taramalarının önemini anlatan Demirel şu bilgileri aktardı”Yeni tip koronavirüs taramaları için önemli olan akciğer filmlerinin çekilebilmesine yönelik özel olarak tasarlanmış, yazılımı da buna uygun cihazlar tasarladık. 9 megapiksellik yüksek çözünürlüklü bir görüntü kalitesi elde edebilmekteyiz. Bu cihazlar için kullanacağımız x-ray jeneratörlerini de ürettiğimiz zaman yerlilik oranımız yüzde 70’in üzerine çıkacaktır. Bu cihazdan da yıllık 200 adet üretebiliyoruz. Daha fazla talep olması durumunda bu kapasiteyi artırabilecek özelliğe sahibiz, altyapımız mevcut. Şu anda Ankara’da sağlık ocaklarında 7, Türkiye genelinde göçmen sağlığı merkezlerinde 50 cihaz kullanılmaktadır. Bugünden ihtiyaçlarımızı belirleyip, ülke stoklarımızı ona göre ayarlamamız lazım. 3-6 ay sonra farklı bir virüsle karşılaşmayacağımızı da bilmiyoruz, beklenti o yönde. 1, 3, 5 yıllık ülke stratejik planlarımızı, yol haritamızı, eylem planlarımızı oluşturup ona göre öncelikle üreticilerimizle bu ihtiyaçlarımızı karşılamak, karşılayamadıklarımızı da komponentler getirerek yine burada teknoloji transferiyle üretmek ya da hiç yapamıyorsak tedarik yöntemini bugünden çalışmamız lazım. Yoksa o gün geldiği zaman maskede yaşadığımız gibi bir panik havası yaşamayalım. Virüs öldürmez, panik öldürür. Biz bu işi başaracağız.”

Yerli Röntgen Cihazı

Bu zor süreçte virüsle mücadeleye katılıp ülkemize yardımcı olan mühendislerimize, firmalarımıza ve tüm çalışanlarımıza buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Kaynaklar

Elif Baran

Biyomedikal Cihaz Teknikeri

You may also like...