EMG (Elektromiyografi) Nedir?
EMG sinir ve çizgili kasların elektrik potansiyelinin incelenmesine dayanan bir nörolojik tetkik yöntemidir. Bu yöntemde kullanılan tıbbi cihaza elektromiyograf, cihazın kaydettiği veriye elektromiyogram denir.
Emg sırasında elektrik sinyallerinin iletilmesi veya algılanması için elektrot adı verilen küçük cihazlar kullanılır. Kas içine doğrudan yerleştirilen iğne şeklindeki elektrotlar kastaki elektriksel aktiviteyi kaydeder.
EMG sonuçlarına göre sinir disfonksiyonu (çalışma bozukluğu), kas disfonksiyonu veya sinir-kas sinyal iletimindeki problemler ortaya çıkabilir. EMG, iki bölümden oluşan bir tetkiktir.
Birinci bölümde; iletim çalışmasında sinirlerin ne kadar hızla iletim yaptığını hesaplar. Kasların üzerine yerleştirilen elektrotla ilgili sinire çok hafif bir elektriksel uyarım verilir. Sadece kalp pili olan hastalarda bu tetkik kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için yapılmamaktadır.
İkinci bölümde ise, çok ince özel olarak yapılmış, sadece bir hastaya kullanılıp atılan “disposable” iğneler kullanılır. Gerekli kaslara girilerek bu kasların aktivitesine bakılır. Bu bölümde elektrik uyarımı yoktur. Bu bölümde ise “Coumadin” adlı kan sulandırıcı kullananların dikkatli olması beklenilir.
ELEKTROMİYOGRAFİ (EMG) ÖLÇÜMÜ
Ölçümün amacı kasaların tetiklendiği olayları içeren kas aktivitelerinin elektriksel değişimlerini laboratuvar ortamında incelenmesidir. Ve bu ölçümler izotonik ve izometrik kasılma sırasında üretilen kas kuvvetindeki değişimlerin anlaşılmasına yardımcı olur. EMG sayesinde sinyallerin hangilerinde gürültü veya gerçek bir sinyal olup olmadığı anlaşılmıştır.
Elektrik kaynağı, yaklaşık -90mV’tur. Tetkik edilen kasaya bağlı olarak ölçülen EMG potansiyel asgari 50 qV, azami 20 ile 30 mV arasındadır.
EMG hangi durumlarda yapılır?
- Polinöropatiler: Diyabet, B12 eksikliği veya böbrek yetmezliği gibi periferik sinirlerde yaygın hasara neden olan hastalıklar.
- Fokal nöropatiler: Tuzak nöropatiler (ör. Karpal, Kubital, Tarsal Tünel sendomları) başta olmak üzere genellikle tek sinirde hasara neden olan hastalıklar.
- Radikülopatiler: Bel veya boyun fıtığı gibi omurilikten çıkan sinir köklerinin hasarına sebep olan hastalıklar.
- Miyopatiler: Kas liflerinde hasara neden olan hastalıklar.
- Motor Nöron hastalıkları: Çocuk felci veya ALS gibi omurilikteki motor sinir hücrelerinde hasara neden olan hastalıklar.
- Nöromüsküler hastalıklar: Myastenia Gravis gibi sinir-kas iletisini bozan hastalıklar.
EMG incelemesi öncesinde nelere dikkat etmelisiniz?
- EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir. Ancak incelemenin planlanandan daha fazla işlem gerektirmesi, hastanın hareket kısıtlılığı ya da kooperasyon eksikliği gibi nedenlerle nörofizyolog incelemeyi planladığı süreden daha uzun sürede sonuçlandırabilir.
- İncelemeye kolayca çıkarıp giyebileceğiniz, olabildiğince bol giysilerle gelmeniz uygun olur. Yüzük, bilezik, saat gibi takıların incelemeden önce çıkarılması incelemenin rahat yapılabilmesini sağlayacaktır.
- Bu incelemeler sırasında vücudunuzun çeşitli bölgelerinde deriniz üzerine yapıştırılan elektrotlardan çok küçük voltajlı elektrik sinyalleri kayıtları yapılacaktır. Yapılacak işlemlerde derinizin elektriksel iletkenliği önemlidir.
- Cildinizin üzerinde bulunan kir ve yağ katmanları bu sinyallerin iletilmesinde güçlüğe neden olup, inceleme süresinin gereksiz uzamasına yol açabilir. Bu nedenle bu incelemelerden önce cildinizin üzerine krem, losyon gibi maddeler varsa ve banyo yapmanız uygun olur.
- Pace maker (kalp pili) taşıyorsanız ya da kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, bu durumu incelemeyi yapacak olan nörofizyoloğa bildirin.
- İnceleme sırasında size küçük elektrik uyarıları verilecektir. Bu uyarılar kesinlikle zararsızdır. Ayrıca kaslarınıza tek kullanımlık steril iğne elektrodlar batırılacaktır. Bu elektrodlar tamamen sinyal kaydı amacına yöneliktir ve bunlardan ilaç verilmeyecektir.
- Tetkik öncesi aç kalmanız gerekmez.