2017’ nin En Heyecan Verici Medikal Teknolojileri -1

Bir internet sitesinden bulduğumuz bilgilere göre 2017 yılında gerçekleşmesi beklenen teknolojilerden bazılarını düzenledik.

2017 Yılı İçin En Büyük Söz Verilen Teknolojiler:


1)Diyabet Bakımında Yeni Bir Çağ

2016 yılında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi, dünyanın ilk yapay pankreasını onayladı. Cihaz kan şekeriniizliyor ve otomatik olarak insülin sağlıyor. Temel olarak, sağlıklı bir organın kendi başına yaptığı işiaynı şekilde diyabet hastalarına uygulayarak daha kolay bir yaşam sağlıyor. Bu yıllardır diyabetyönetiminde yeni uygulamalara doğru atılan en büyük adımdır. Bu atılım, #wearenotwaiting (beklemiyoruz) hareketinin bu yapay pankreasın piyasaya sürülmesi için kampanya başlatılmasından yıllar sonra gerçekleşti. Hareketin önde gelen isimlerinden biri olan Dana Lewis, yapay pankreasın günlük hayatı nasıl kolaylaştırdığını da söyledi. 2017’de, bu yeni diyabet yöntemi yaygınlaşacak; ve pek çok hastanın yaşamında, cihazı ilk kullanmaya başladıklarında hayatı değiştiren bir dönüm noktası olacaktır. Diyabet bakımının gelişimi burada bitmiyor. Google, kan şeker seviyesini ek özellik olarak gözyaşlarından ölçebilen dijital bir kontakt lens patentini almıştı. Google, ilaç şirketi Novartis ile bir ortaklık kurmaktadır. Gelişmeler konusunda sessiz kalınıyor lakin 2017’de denemeler için uygun olduğuna dair söylentiler var.


2)Onkolojide Hassas Tıp

Dijital teknoloji, piyasada mevcut kanser bakım yöntemlerinin dönüşümüne başlayacaktır. Kişiselleştirilmiş onkoloji start-up, Foundation Medicine ve SmartPatients gibi şirketler aracılığıyla uygun oluyor. Foundation Medicine kanser genomiklerini kanser bakımına kazandırmayı amaçlamaktadır. DNA testlerine dayanarak hastaya özgü kanser tedavileri hakkında bilgi sağlamak istiyor. SmartPatients, Çevrimiçi bir topluluk aracılığıyla hastanın güçlenmesi ile kanser bakımını değiştirmeye çalışmaktadır.

Immünoterapide kanser tedavisinde yeni bir dönem başlatabilecek önemli gelişmeler var. Sıvı biyopsi 2016’da büyük bir gelişmeydi ve şimdi dünya çapındaki hastalar için daha erişilebilir hale geliyor. Örneğin, kan örneği kemoterapiden önce alınmalıdır ve kanser hücrelerini tespit etmek zordur. Hassas tıp, kanser tedavisinin eski yöntemini değiştiriyor: kanonlar yerine, keskin nişancı tüfeği düzeneğine benzer teknoloji kullanmaya başlıyoruz.


3)ABD Kliniklerinde Dar Yapay Zeka

Şirketin gelişmiş yapay zeka programı olan IBM Watson, sağlık hizmetlerini her türlü bilginin mevcut olduğu bir hizmete dönüştürmeye çalışıyor. Yazılımı kullanan doktorlar, her hastanın durumu için uzun makaleler okumak yerine sadece kişisel raporlarını görüntüleyebiliyor. Bugüne kadar onkoloji ve radyolojide Tıbbi Eleme Projesi (Medical Sieve Project) kullanılmıştır. Watson Genom için bilişsel hesaplamayı genomik tümör dizilimi ile birleştirerek hassas tıbbın ilerlemesine yardımcı olacaktır. 2017’de IBM Watson’ın daha geniş kullanılması için hazırlanmamız gerekiyor. Tıbbi problemler yanıtlamamasına rağmen, hastaların verilerine dayanarak en muhtemel tıbbi sonuçları ortaya koyuyor. Ancak, son sözü doktorlar söyleyecek. Bilgisayar yardımı sadece hekimlerin çalışmasını kolaylaştırabilir, kesinlikle yerini almaz.


4)Sürücüsüz Kamyon Veya Araçlarda Sağlık Sensörlerin Bulunması

2017 yılında, gittikçe daha fazla otomatik fonksiyona sahip araçların yayılması için hazırlık yapmak zorundayız. Eylül ayında Uber, herkesin bildiği gibi talepkâr bir kentsel ortam olan Pittsburgh’da otonom arabalarla hizmet vermeye başladı. Şirket, 1 milyondan fazla sürücüyü robotlar ile değiştirme hedefini mümkün olduğu kadar kısa sürede yerine getirmek için Volvo ile iş birliği yaptı. Önemli sonuçlar var: Volvo kamyonları Avrupa’dan sürücüler olmadan geçti. Bu ne kadar da şaşırtıcı!

Sürücüsüz otomobillerin piyasaya sunulması çabasıyla paralel olarak şirketler, tonlarca sensör ile otomobil donatıyorlar. 2017 yılında bu araçlarda daha pasif zaman geçireceğimiz için Uber, Volvo veya Tesla sağlık sensörlerini sürücü koltuğuna yerleştirmeye başlayacaktır. Gelecekte arabaların kendi bakımlarını da halledeceğini düşünüyoruz.


5) Nutrigenomide Yeni Servis

2014 yılında FDA (Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi), en büyük genetik test sağlayıcısı 23andMe’nin ihtiyati kaygıları nedeniyle pazarlama faaliyetlerini azalttı. 23andMe tarafından belirlenen emsallere rağmen, birkaç şirket FDA tarafından premarket incelemesine sunulmadan genetik testler, yorumlayıcı analizler sunmaya ve pazarlamaya devam ediyor. Kasım 2015’ten bu yana FDA, bu tür şirketlere “Dikkatimizi çekmeye başladı!” mektubu gönderdi. FDA hastalara sonsuza dek genetik tabanlı hizmetler sunan şirketleri durduramazken bir sonraki büyük sorun nutrigenomik kapıyı çalıyor.

Nutrigenomik, genetik ile beslenme bilimini birleştiren yepyeni bir alandır. Nutrigenominin arkasındaki temel fikir, genom yani katılım birimi organizmamızın ihtiyaçları hakkında bilgiler ortaya koymasıdır. Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için bu verileri araştırmalı ve kullanmalıyız. DNA sıraladıktan sonra, akıllı bir uygulama, hangi tür yiyecekleri tüketmeniz gerektiğini ve kaçınmanız gerekenleri bilmenizi sağlar. Nutrigenomics ile ilgilenen Kaliforniya merkezli bir girişim zaten var. Yaratıcı firma Habit, her müşterisi için ideal yemeği tanımlamak için genetik göstergeleri kullanmayı ve bu yemeği doğrudan kapılarına göndermeyi planlıyor.


6)SpaceX Ve NASA, Mars’a Ulaşmak İçin Dijital Sağlık Master Planına İhtiyaçları Olduğunu Fark Edecek

Eylül ayında, SpaceX roket şirketinin CEO’su Elon Musk, uzay uçuş hayranlarının en büyük zevki duyması için tekrar astronomi konusunda umut uyandırdı. Musk’un harika ve ilham verici konuşmasını çevrimiçi olarak izledim ve vizyonu için gerçekten heyecanlandım. Önümüzdeki birkaç gün kafamda tekrarlandı ve Mars misyonunun gerçekleri hakkında düşünmeye başladım.

Kızıl Gezegene ulaşmanın ve oradaki hayatı devam ettirmenin önündeki en büyük engelin mevcut sağlık durumu olduğunu düşünüyorum. 2017, NASA ve SpaceX’in ulaştırma endüstrisinde ve uzay yolculuğunda devrim yapmak için bir master plana değil aynı zamanda dijital sağlık alanında bir plana ihtiyaç duyduklarını fark edecekleri bir yıl olacak.

Makale yazarlarımız;

  • Ayşe Sena Çakmak
  • Tuğba Dişbudak
  • Gizem Ölmez

You may also like...