Tümöre Bir Adım Daha !
Başarılı Türk bilim insanı Ulaş Bağcı’nın da bulunduğu Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kanser taramaları sırasında yapay zekadan yardım alarak en küçük tümörleri dahi tespit etmeyi başardı.
Central Florida Üniversitesi, Bilgisayar Görüntüleme Araştırma Merkezi araştırmacıları, CT taramalarında küçük tümörleri tespit etmek için yapay zeka geliştirdiler. Ekipteki radyologlar, taramalardaki en küçük tümörleri tespit etmekte yüzde 65’lik bir başarıya ulaştılar. Geliştirilen yeni yapay zeka ise yüzde 95’lik başarı oranıyla radyologların işini kolaylaştıracak gibi görünüyor.
Algoritma, birçok yapay zeka gibi tam olarak bir tümörün şeklini ve tümörlerin vücudun farklı bölgelerinde nasıl değiştiğini öğrenmesiyle gerçekleştirildi. Doktora adayı Rodney LaLonde “Sistemimizi oluşturmak için beynimizi bir model olarak kullandık. “dedi. Ayrıca çalışmaları sırasında LaLonde, Bilgisayar Görüntüleme Araştırma Merkezi’nde Yardımcı Doçent Ulaş Bağcı tarafından desteklendi.
Mühendisler, İ Phone X gibi akıllı telefonlarda bulunan yüz tanıma algoritmasını örnek aldı. Yazılımların çoğu, belirli bir modeli bulmak için sürekli yüzleri tarar ve eşleşme oluşturur. Sonuç olarak BT taramasının yapay zeka yazılımlarına aktarmak için Ulusal Sağlık Enstitüsü Ve Maya Kliniği ile ortaklaşa çalışıldı. CT taraması, yapay zekaya tümör boyutu ve şekli için nasıl bakmasını öğretti.
Bilimsel çalışmaları ile ses getiren Ulaş Bağcı, araştırma sonucunun kanser taramalarında çok etkili olacağını belirtti. Ulaş Bağcı’nın, klinik görüntülemenin gelişmesi için biyomedikal görüntüleme ve makine öğrenmesinde yoğun bir şekilde çalışmalar yaptığını belirtti. Başarılı türk bilim insanı Bağcı
Bilimsel çalışmaları ile ses getiren Ulaş Bağcı, araştırma sonucunun kanser taramalarında çok etkili olacağını belirtti. Ulaş Bağcı’nın, klinik görüntülemenin gelişmesi için biyomedikal görüntüleme ve makine öğrenmesinde yoğun bir şekilde çalışmalar yaptığını belirtti.
Türk bilim insanı Bağcı Central Florida Üniversitesine katılmadan önce Sağlık Enstitüleri’nde Radyoloji ve Görüntüleme Bilimlerinde Bulaşıcı Hastalıklar Görüntüleme Laboratuvarının yöneticiliğini de yapmıştır.
Bağcı, yaptığı açıklamalarda” Akciğer kanseri, ABD’ de bir numaralı kanserdir ve hastalara geç teşhis edildiğinde, hayatta kalma oranları yüzde 17’dir. Ancak erken teşhise yardımcı olacak yollar bulunarak, hayatta kalma oranını arttırabileceğimizi düşünüyorum.” İfadelerini belirtti. Sadece ABD’ de akciğer kanserine bağlı her yıl yaklaşık 800.000 kişinin yaşamını yitirdiği bilinmektedir. Gelecek yıllarda bu oranın azalmasını umuyoruz.